Wandelen Dovrefjell Sunndalsfjella National Park

Op zoek naar de muskusos in het Dovrefjell Sunndalsfjella National Park

Weidse landschappen, met sneeuw bedekte pieken en het leefgebied van de muskusos. Trek je wandelschoenen aan en ga mee op ontdekkingstocht naar het Noorse Dovrefjell Sunndalsfjella National Park! P.S. Ook al hou je niet zo van wandelen, wedden dat het spotten van de muskusos je op hele andere gedachten brengt?

Het Dovrefjell Sunndalsfjella National Park

Het Dovrefjell Sunndalsfjella National Park is een van de grootste beschermde natuurgebieden van Noorwegen. Met 4367 vierkante kilometer aan prachtige natuur en wandelpaden is Dovrefjell echt een van die plekken die je wilt zien tijdens je bezoek aan centraal Noorwegen. Diepe valleien, ruige natuur en hoge pieken. Spot de bijzondere bloemen, wilde rendieren en geniet van de weidse landschappen.

Leuk detail, in de winter tovert Dovrefjell Sunndalsfjella National Park zich om van wandelparadijs naar wintersportgebied. Je kunt in het Dovrefjell namelijk prima langlaufen!

Dovrefjell Sunndalsfjella National Park Noorwegen

Ruig landschap, hoge pieken en wilde rendieren

Je kan goed aan de natuur merken dat het national park op hogere hoogte gelegen is. Je bevind je boven de boongrens, de natuur is ruig en begroeiing is laag. In de winter is Dovrefjell bedekt onder een dikke laag sneeuw en de pieken van Snohetta zien bijna het hele jaar door wit. De bewoners van Dovrefjell zou je ook zo terug kunnen vinden op de poolcirkel. De poolvos, rendieren, wolven en natuurlijk de muskusos. Het indrukwekkende dier waardoor het national park nog aantrekkelijker nog aantrekkelijker wordt dan het eigenlijk al is.

De muskusos in Dovrefjell Sunndalsfjella National Park

Het Dovrefjell National Park en de omliggende gebieden zijn bij elkaar zo’n 4367 km2 groot. In het gebied leven ongeveer 200 muskusossen. Dat is omgerekend 1 os per 22 km2, waaruit we de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat het heel lastig is om zelf, tijdens het wandelen of hiken een muskusos tegen te komen. En dat is jammer, want eigenlijk hoop je wel een glimp op te vangen van deze prachtige majestueuze dieren.

Muskusos Dovrefjell Sunndalsfjella National Park

Wandelen Noorwegen

En als je de muskusos spot, dan doe je een dansje van blijdschap!

Zo spot je de muskusos

Maar het kan zeker wel! Wij kregen de, wat bleek gouden tip van een Noorse dame die in Dovrefjell aan het wandelen was (en deze tip wil ik jullie uiteraard niet onthouden). Speur de omgeving af naar grote zwarte rotsblokken, daar lijken de muskusossen vanuit de verte namelijk sprekend op. Zie je dat deze rotsblokken bewegen, dan is de kans groot dat het om een muskusos gaat.

Een misschien nogal simpele tip, maar in een landschap als Dovrefjell werkte hij prima. Na enig speurwerk spotte we een muskusos van grote afstand. Een halleluja moment, deze dieren zijn zo prachtig. We hebben een soort halfslachtige poging gedaan om wat dichterbij te komen, maar op bergachtig terrein is dat helaas niet zo makkelijk. We zagen het dier van grote afstand en we hebben de os helaas niet zo van heel dichtbij kunnen zien als op de meest geweldige foto’s die je voorbij ziet komen van de muskusos op Instagram, maar we hebben hem wel gespot! Bekijk de foto maar eens. Het is van een afstand, maar dat mag zeker de pret niet drukken.

muskusos Dovrefjell National Park

Om je een beter idee te geven hoe een muskusos er van dichtbij uitziet, mocht ik van het  Nasjonalparkriket (de overkoepelende organisatie van de nationale parken in de Dovrefjell regio) deze foto gebruiken. Foto credits: Marcel Gundel. Mooi zijn ze he?

Dit moet je weten als je een muskusos tegen komt

Over het algemeen hebben de muskusossen weinig belangstelling voor mensen. Toch kan het soms zijn dat je aanwezigheid, zeker als de ossen jongen hebben, aanvoelt als bedreigend en ze dus kunnen aanvallen. Blijf daarom altijd op een afstand van ongeveer 200 meter. Het is voor je eigen veiligheid, met een muskusos van 400 kilo met horens die een snelheid kan halen van 60 km/uur wil je echt geen ruzie.

Muskusos safari

Wil je je kans om de muskusos te zien een stuk vergroten, ga dan mee met een muskusos safari. Onder leiding van een gids ga je op pad om de dieren in het wild te bewonderen. De excursie duurt ongeveer vijf uur en de kans dat je een muskusos spot schijnt – tromgeroffel – best groot te zijn. De gidsen zijn goed op de hoogte van waar de muskusossen zich bevinden, wat de kans om deze dieren te spotten uiteraard vergroot.

Snohetta viewpoint Dovrefjell National Park

Snohetta viewpoint Noorwegen

Berg Snohetta in het Dovrefjell Sunndalsfjella National Park

Spectaculaire uitzichten vanaf Snohetta viewpoint

Naast de muskusos heeft het Dovrefjell Sunndalsfjella National Park nog een grote ster in huis, de Snohetta berg met zijn indrukwekkende pieken. Dovrefjell is een prima gebied voor het maken van een meerdaagse hike door een bijna artic landschap. Wil je liever niet een aantal dagen op pad, maar wel genieten van de uitzichten op Snohetta, wandel dan in 1,5 kilometer naar het Snohetta viewpoint. Het uitzichtpunt bestaat naast een weids uitzicht over de bergachtige omgeving ook uit een klein maar prachtig gebouw, wat helemaal op gaat in de omgeving en dienstdoet als een soort rustplaats waaruit je vogels en andere dieren kan spotten. De glazen pui zorgt voor een panoramisch uitzicht over de omgeving en het knapperige haardvuur geeft je meteen een warm en welkom gevoel. Een fijne plek om even uit te rusten, dieren te spotten of om gewoon van de omgeving te genieten.

Wandelen Dovrefjell Sunndalsfjella National Park

Hiken en overnachten in Dovrefjell National Park

Smaakt de korte wandeling naar het Snohetta uitzichtpunt naar meer, dan ben je in Dovrefjell op de goede plek. Er zijn verschillende wandelpaden uitgezet, die allen goed staan aangegeven. Van korte hikes van een paar uur tot tochten van een dag. Het nationale park is ook een prima plek als je een meerdaagse trekking wilt maken. Onderweg vind je een aantal trekkingshutten waar je kan overnachten of neem zelf je tent mee. Je mag in principe gewoon je tent opzetten in Dovrefjell, mits je geen sporen achterlaat. Maar eigenlijk zou dat voor zichzelf moeten spreken.

Hike en wandelen Dovrefjell Sunndalsfjella National Park

Hike met de locals

Als je aan het einde van de middag of in het weekend de hike maakt naar het Snohetta viewpoint, dan zal je ongetwijfeld veel locals tegenkomen. Outdoor, buiten zijn en wandelen zijn voor de Noren de normaalste zaak van de wereld en zorgen voor de nodige ontspanning. Ouderen, gezinnen en schoolgaande kinderen, ze trekken allemaal graag de natuur in. De meeste vinden het leuk om iets te vertellen over de omgeving, het nationale park en de muskusos. Het is hier heel makkelijk om een praatje te maken, wat weer leidt tot leuke tips en nieuwe Noorwegen ideeën. En die zijn natuurlijk altijd welkom!

Voor de echte Noorwegen addict

Kan je geen genoeg krijgen van de Noorse natuur (zoals wij!), vlakbij het Dovrefjell National Park ligt ook het Dovre National Park en het Rondane National Park. Opties genoeg dus voor fijne landschappen, adembenemende uitzichten, avontuurlijke hikes en bijzondere fietsroutes!

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *