Beklim de Tafelberg in Zuid-Afrika

Hike naar de top van de Tafelberg

Tijdens je eerste bezoek aan Kaapstad zijn er een aantal dingen die je eigenlijk niet mag overslaan. Waaronder een bezoek aan de Tafelberg. Vol enthousiasme vertelde we ’s ochtends aan het ontbijt aan onze gastheren van het guesthouse ons plan van die dag. Genieten van de mooie uitzichten over Kaapstad vanaf de Tafelberg.

“Heb je al tickets gekocht?”

De eerste vraag die volgde was: “Heb je al tickets gekocht? Want als je nog geen tickets hebt en je deze bij de kabelbaan moet kopen, dan duurt het ongeveer twee uur voordat je met de kabelbaan omhoog kan.” En met tickets? “Zo’n anderhalf uur.”

Met de kabelbaan of toch hiken naar de top van de Tafelberg

Anderhalf uur wachten in de bloedhete zon voordat je met de kabelbaan omhoog kan. Het klonk ons niet bepaald als muziek in de oren. “Waarom ga je niet lopen? De tocht is fantastisch, je omzeild de drukte én de berg heeft ook nog eens helende krachten. Pittig? Valt wel mee, zelfs mijn oma kan het. Met gemak.” Ik hoor het hem nog zeggen.

Hike en wandeling naar de Tafelberg in Kaapstad

Beklim de Tafelberg

Het besluit was snel genomen. We wilde toch heel graag bovenop de Tafelberg staan en we hadden niet zo’n trek in de lange wachttijden, dat we besloten te gaan voor de hike. En was die pittig? Ik vond hem behoorlijk inspannend. Maar onze gastheer had gelijk. Het is een fantastische ervaring, die ik graag met je deel.

Het was trouwens niet gelogen. Wij bezochten Kaapstad in November en toen we de Tafelberg naderde zagen we de rij al bijna vanuit de verte. Aan weerszijde van de weg stonden er mensen keurig in de rij te wachten voor een kaartje om naar boven te gaan. We hadden al besloten om ons aan de hike naar boven te wagen, maar de rij bevestigden nog maar eens dat dit best wel een goed idee was.

Wandelroutes naar de top van de Tafelberg

Als je zelf de Tafelberg wilt beklimmen, dan zijn er een aantal wandelroutes mogelijk die je naar de top brengen. Wij kozen voor de Plattekip Route, waarvan het beginpunt zich op ongeveer 5 minuten rijden van de kabelbaan bevindt. Parkeer je auto aan de kant van de weg, trek je gympen of wandelschoenen aan en je bent er helemaal klaar voor.

Plattekip route naar de top van de Tafelberg

De Plattekip Route naar de Tafelberg

Het wandelpad gaat redelijk steil omhoog door een prachtig landschap. Het is even aanpoten, maar dat is het helemaal waard. Het is een pittige hike, die wel prima te doen is, van ongeveer 3 kilometer, waar je ongeveer 2 uur over loopt.

Tafelberg Kaapstad Zuid-Afrika

De mooiste uitzichten over Kaapstad

En dan is het zover. De laatste meters van de klim en dan sta je opeens bovenop de Tafelberg. Eén van de meest bezochte bezienswaardigheden van Kaapstad en dat is helemaal terecht. Het uitzicht is werkelijk waar prachtig en de geleverde arbeid en het soms lichtelijke afzien is zo weer vergeten.

Is het beklimmen van de Tafelberg gevaarlijk?

Nee, het beklimmen van de Tafelberg is niet gevaarlijk. Zolang je maar het wandelpad volgt en niet van de gebaande paden afwijkt, is er niets aan de hand.

Je kan de beklimming maken onder begeleiding van een gids, maar de hike is ook prima zelf te doen.

Uitzicht over Kaapstad vanaf de top van de Tafelberg in Zuid/Afrika

De helende krachten van de Tafelberg

Om nog even terug te komen op de helende krachten van de kristallen binnen in de Tafelberg. Of het echt zo is, ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat ik totaal geen spierpijn had na 2 uur stijl bergop lopen. Wat na een vakantie zonder al te veel lichamelijke inspanning in de vorm van hiken voor mij toch wel uitzonderlijk is. Helende krachten, het zou zomaar kunnen.

Ben je een beetje in conditie, dan is het beklimmen van de Tafelberg een fantastische ervaring. Ga ervoor. Geniet van de top van de berg en de mooie uitzichten over het prachtige Kaapstad.

 

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *