De 8 leukste kersttradities wereldwijd!

Nog even en dan is het alweer kerst. Voor sommige de leukste tijd van het jaar. Zeker wel één van de gezelligste. Een aantal jaar geleden bezocht ik de echte Kerstman in Fins Lapland. Een geweldige ervaring. Elk land viert de kerst op zijn eigen manier, mijn hun eigen bijzondere kersttradities. Speciaal voor kerst zet ik de acht leukste voor je op een rijtje!

Venezuela

Op rolschaatsen naar de vroege ochtendmis op eerste kerstdag. Dat kan alleen in Venezuela! Het is zelfs traditie, hele straten worden afgezet, omdat er zoveel mensen op de rolschaats naar de kerk gaan.

Op bezoek bij de echte Kerstman in Lapland

Australië

In Australië heeft de kerstman geen slee, maar gaat hij al surfend alle huizen langs om deze te voorzien van cadeautjes. Breng tijdens de kerstdagen een bezoek aan het strand en wie weet zie je de kerstman dan wel wat hoge golven pakken. Je zou het misschien op het eerste gezicht niet zeggen, maar de kerstman is een echte surf dude!

Duitsland

In Duitsland hebben ze een leuke manier om een extra cadeautje te versieren bij de Kerstman. De Kerstman verstopt namelijk in de kerstboom een augurk. Een echte of een augurk in de vorm van een kerstbal. Wie de augurk als eerste vindt, krijgt een extra cadeautje. Zo worden augurken opeens een stuk aantrekkelijker!

Kersttradities kerst in de zomer

Nieuw Zeeland

In Nieuw Zeeland vieren ze maar liefst twee keer kerst. Dat komt door het klimaat, in december is het hier namelijk zomer. Om toch nog een beetje een winterse kerst te hebben, houden ze in juli en augustus midwinter Christmas feestjes. Twee keer kerst, dat doen ze goed!

Brazilië

De grootste drijvende kerstboom ter wereld vind je in Brazilië, in Rio de Janeiro om precies te zijn. Vanaf ongeveer de week voor kerst tot halverwege januari drijft op het meer Rodrigo de Freitas een kerstboom van ruim vijftig meter hoog, versierd met meer dan drie miljoen lichtjes. Dat moet zo’n gaaf gezicht zijn!

Italië

Kerstman? Nee joh, wat dacht je van de kerst heks! Op 5 januari komt in Italië La Befena langs. De kerst heks. Eigenlijk is het wel een aardige heks, want ze neemt snoepjes en cadeautjes voor de kinderen mee. Dat ze toch wel een rauw randje heeft, blijkt uit het feit dat de kinderen geen melk en koekjes voor haar neerzetten, maar wijn en crackers!

Japan

Skip de traditionele kalkoen en ga voor.. kip van KFC! Ehh.. juist. In Japan wordt serieus massaal kip bij KFC gehaald voor het kerstdiner. KFC weet wel hoe ze goede reclamecampagnes kunnen opzetten!

IJsland

Maak kennis met de Jólasveinarnir, de IJslandse kerstjongens. Vanaf 13 dagen voor Kerstmis mogen de kinderen hun schoen bij het raam zetten. Elke nacht wordt deze dan gevuld door een Joelejongen. Cadeautjes voor de lieve kinderen en voor de stoute.. een rotte appel. Beter be good!

De echte kerstman in Fins Lapland

Je eigen kersttradities

kersttradities hoeven natuurlijk niet wereldwijd te zijn, soms heb je zo ook per stad, dorp of familie. Dat maakt het kerstfeest ook zo leuk. Ik ben benieuwd, hebben jullie zelf ook echte kersttradities ontwikkeld?

Hele fijne feestdagen gewenst,

Liefs Sanne

 

 

27 comments

  1. Wat een leuke verzameling Kersttradities. Ik kende er echt nog geen enkele. Grappig om te lezen! Ik ben alleen zelf niet zo’n “kersttype”, dus echte tradities heb ik niet op dat gebied… en jullie?

    1. Wij ook niet echt. Alhoewel, sinds dit jaar hebben we misschien wel een nieuwe traditie. De vrijdag voor kerst hielden wij een winter BBQ bij ons in de tuin. Compleet met lichtjes, vuurkorf en marshmallows. Dat was erg geslaagd! Volgend jaar zeker weer!

  2. Ik ben gek op tradities van andere landen, vooral met dit soort feestdagen! De kersttraditie in Venezuela vind ik wel heel erg gaaf – tof om te zien lijkt me! Ik heb een vriendinnetje die helemaal weg is van Kerst.. Zij viert nu heel uitbundig kerst, maar in de zomer ook nog een keer.. Had ze beter in Nieuw Zeeland kunnen wonen dus ;-)

  3. Wat een grappige tradities! Bij ons is de kerstloop al jaren traditie op 2e kerstdag. Een hardloopwedstrijd bij de atletiekvereniging van 1 Engelse Mijl waarbij iedereen meeloopt. Enne de nieuwjaarsduik op 1 januari met de hele familie!

  4. Ik was een keer in november in Australië en toen was alles al in kerstsfeer terwijl het daar +30 graden was, dat vond ik toch maar raar eigenlijk haha. Bij kerst hoort kou en het liefst sneeuw. Zelf hadden we de traditie om kerstavond met gezin een soort van kerstdiner te eten, wat pakjes onder de boom (zomaar eentje voor ieder) en dan All you need is love kijken. Maar dit jaar blijven we met 1e kerst thuis (en komt schoonma bij ons), dus ga ik op kerstavond met vriendinnen naar het café. Kerstavond is bij ons (middelburg) dé stapavond van het jaar. Ik denk niet dat ik het heel laat ga maken, maar het wordt in ieder geval anders dan voorgaande jaren ;)

  5. Wat een grappige lijst zeg, geniaal om op je rolschaatsen naar de kerk te gaan :’) Al denk ik dat je dat iets minder leuk vindt als je weer een heuvel op moet skeeleren haha. Een Nederlandse traditie is volgens mij gourmetten, ik kan me niet voorstellen dat er Nederlanders zijn die dat nog nooit met kerst hebben gedaan haha ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *