Kampeertrend de trekkerstent of koepeltent

Dit zijn de leukste kampeertrends van deze zomer

Het zomerseizoen is weer begonnen. Een periode waar we massaal de campings opzoeken om ons onder te dompelen in de gezelligheid van het kamperen. Als we de kampeertrends mogen geloven word het een heerlijke zomer. Van hoog boven de grond in een boomhut, tot luxe op de glaming. Dit zijn de leukste kampeertrends.

Help! Wij gaan kamperen

De kogel is door de kerk. Wij gaan van de zomer kamperen. Het plan is om met een tentje door Zweden te trekken (hier lees je alles over wildkamperen in Europa), totdat we bij Thijs zijn ouders zijn aangekomen. Zij wonen namelijk in Zweden en wij gaan gezellig bij ze op bezoek.

Tijdens mijn speurtocht naar leuke campings en bijzonder plekken om te overnachten, stuitte ik op ontzettend veel mogelijkheden. Ik zag letterlijk door het bomen het bos niet meer. Naast old skool kamperen in een tent, ontwikkelen campings zich naar een heel nieuw level. Glamping, safaritenten, noem het maar op. Niets is te gek en alles kan. Een nieuwe trend is geboren.

Een trend waar ik toch wel blij van word en het onderzoeken meer dan waard is. Ik neem je mee in de wereld van hardcore kamperen in een koepeltent tot glamour overnachten in een heuse pod. Welkom in de wondere wereld van het kamperen.

Kampeertrends: De boomhut

Kamperen op de grond is anno 2018 toch wel een beetje burgerlijk en gewoontjes. Dus gaan we de hoogte in! Overnachten in een boomhut is de trend. Er zijn platforms waar je je eigen tent op kan zetten of misschien nog wel beter, je kan ook een volledig ingerichte boomhut huren. Van basic tot luxe, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Voor wat voor een soort boomhut je ook gaat, het wordt zeker een bijzondere nacht!

Terug van weggeweest: Het koepeltentje

Oftewel de trekkerstent. Misschien geen trend, maar wel lekker old skool. Steeds vaker zie je deze fijne vorm van kamperen weer terugkomen. Licht van gewricht en makkelijk op te zetten, dat zijn de voornaamste kenmerken van de koepeltent. Tegenwoordig geen gedoe meer met stokken en moeilijke constructies, alles is gericht op het gebruiksgemak. In een paar minuten staat de tent en kan je beginnen met het opblazen van je slaapmatje.

Een klein koepeltentje is misschien niet de meest ideale tent voor een drieweekse vakantie op de camping, maar voor het trekken en het maken van een roadtrip is het een ideale manier van overnachten. Midden in de natuur, op een bijzondere camping of voor de Scandinavische landen, zet hem gewoon op in het wild. Aan jou de keuze.

De meest luxe kampeertrends: De Glamping

Alleen van het woord glamping word je al blij. Het klinkt ontzettend leuk en dat is het eigenlijk ook. Slapen in een tent, van alle gemakken voorzien. Hier geen slaapzakken en luchtbedden, maar comfort en de nodige luxe. Je hebt glampings in allerlei soorten en maten. Met elke ochtend een vers ontbijtje bij de tent, met een eigen jacuzzi of direct gelegen aan de zee.

Combineer de gezelligheid van de camping en het gevoel van slapen in de buitenlucht met een grote tent en de nodige luxe en je komt uit bij de nieuwe vorm van kamperen. Glampings zijn leuk, kleinschalig en vaak gelegen in een mooie omgeving. Het verbaasd me dan ook helemaal niet dat deze kampeertrend zich steeds verder verspreid door Europa.

De overgewaaide kampeertrend: de Safaritent

De safaritenten gaan vaak net een stapje verder dan de tenten op een glamping. De tenten zijn veelal groter, robuuster en meer ingericht als een huis. Compleet met badkamer, keuken en eettafel. Alle luxe van een huis, verpakt in een tent. De meeste safaritenten vind je gewoon op een camping, maar er zijn een paar gevallen, zoals bij het safaripark de Beekse Bergen, waar je letterlijk vanuit je tent de giraffes kan zien voorbijkomen. Niet verkeerd.

En hoewel het logeren in een safaritent een fijne manier van kamperen is, haalt hij het toch niet bij de originele versie, het overnachten in een safaritent op de Afrikaanse savanne. Daar waar deze kampeertrend oorspronkelijk vandaan komt.

Kampeertrends: Slapen in een Pod

Je ziet ze al jaren in IJsland, maar sinds een tijdje maken ze ook de Nederlandse campings onveilig. De pods. Schattige, halfronde houten huisjes met een slaapkamer, een zitgedeelte en een klein keukentje. Voor degene die toch wil kamperen, liever niet in een tent slaapt en graag deel uitmaakt van het echte campingleven. Een pod is een soort minihuisjes wat iedereen wel stiekem in zijn achtertuin wilt hebben staan. Zo leuk zijn ze namelijk.

De leukste Nederlandse kampeertrend: De Buurtcamping

Van dit superleuke initiatief word je meteen blij! Een keer per jaar worden maar liefst 20 bekende Nederlandse stadsparken omgetoverd tot een soort van pop-up camping. Kamperen in je eigen stad of dorp, met je buren of vrienden naast je in de tent op de camping. Hoe cool is dat? Dat de buurtcamping een echte kampeertrend is bewijst het aantal pop-up campings deze zomer wel, het aantal deelnemende parken blijft maar groeien. Wil je weten of het bij jou in de buurt ook een buurtcamping is? Op de website van De Buurtcamping vind je een handig overzicht.

De trend: we willen bijzonder overnachten

Anders is leuk, sfeervol, hip en de laatste kampeertrend. Logeren in een yurt, wigwam, pipowagen of stuga, dat is wat we willen. Aparte accommodaties, midden in de natuur of op de camping. Mooi gestyled, zodat niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van het huisje of tent een belevenis is. Waarschijnlijk weten we allemaal wat een yurt of wigwam is. Een stuga heeft misschien iets meer uitleg nodig. Een stuga is een klein Zweeds buitenverblijf. Het liefst direct gelegen aan het meer, geschilderd in de typische rood met witte Scandinavische kleuren. Een echte aanrader mocht je van de zomer naar het hoge Noorden afreizen.

Kampeertrends op wielen: van vw-busje, tot camper en vouwwagen

Het was natuurlijk al even een trend, de tot camper omgetoverde Volkswagen busjes. Een beetje hippie, een beetje bohemien, maar vooral erg leuk. Momenteel zijn er amper nog Volkswagen busjes te koop en als je al een leuk tot camper omgetoverd exemplaar vindt zijn ze bijna niet te betalen. Niet getreurd, want de gewone camper is ook weer helemaal terug van weggeweest. Een oude (je zou het bijna vintage kunnen noemen) Ducato of een veel jonger exemplaar brengen je ook naar de mooiste plekken van Europa.

Het voordeel van een camper is dat je altijd je huis bij je hebt, nooit je tassen meer in en uit hoeft pakken en dat ze van alle gemakken voorzien zijn. Ook als je een nachtje wilt wildkamperen. Bijkomend voordeel, met een camper kan je ook heel makkelijk vrijdagavond beslissen om een weekendje weg te gaan. Op avontuur in eigen land is ook echt heerlijk. Vind je een camper toch wat onhandig, je moet natuurlijk altijd je hele hebben en houden meenemen als je even de camping af wilt met de auto, dan is de vouwwagen misschien een optie voor je. Bestaan ze dan nog? Jazeker, ze zijn zelfs bezig met een echte revival. De vouwwagen schudt zijn iets wat duffe imago van zich af en komt met moderne uitvoeringen, van alle gemakken voorzien, die binnen no time opgezet zijn. Een trend om in de gaten te houden.

Bijzondere kampeertrend: Back to basic

Less is more. Waar de kampeertrends zich aan de ene kant ontwikkelen naar luxe en comfortabel overnachten, is er ook een steeds populairder wordende trend die precies de andere kant op gaat. Back to basic. Oftewel terug naar de natuur. Eenvoud en rust, zonder te veel poespas. Letterlijk een hutje op de hei, maar dan in kampeervorm. Een klein tentje of een simpel huisje. Het liefst duurzaam, met een kleine groep mensen met niets anders dan natuur, gezellige kampvuren en wakker worden door het gesjilp van de vogels.

Is back to basic niet extreem genoeg voor je, kies dan voor het bushcraften. Een soort survivallen, maar dan voor de lol. Je bouwt je eigen tent, haalt water en probeert te overleven met wat je vindt in de natuur. Ken je het programma van Bear Grylls op Discovery. Nou, dat dus. Alleen dan zonder camera’s. Zou jij het aandurven?

Plotseling is dit best een lang artikel geworden. De research naar bijzondere kampeervormen en trends zorgende voor een hoop vrolijke momenten. De mooiste, bijzonderste (maar ook meest bizarre, waar je nooit zou willen overnachten) kampeervormen kwamen voorbij. Inspiratie genoeg voor als we straks naar Zweden gaan. Stiekem maak ik eigenlijk al plannen voor een paar korte kampeer breaks in Nederland. Nu nog maar eens zien of ik Thijs ook zover kan krijgen. :) Tot op de camping dan maar?

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

3 comments

  1. Wauw, zo’n stuga aka rood huisje in Zweden hoop ik nog toe te kunnen voegen aan onze kampeerreis door Zuid-Zweden begin juli. We nemen gewoon de tent mee op onze roadtrip dus de afwisseling tussen zo’n huisje, een gewone camping én voor de eerste keer wildkamperen lijkt me ideaal.

  2. Bedankt voor het delen van deze leuke kampeertrends! Dit jaar zou ik graag weer met mijn tent op vakantie willen gaan naar een mooie bestemming. Wellicht wordt het een vakantie waarbij ik ook weer back to basic ga!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *