De haven van het Zweedse eiland Vaxholm

Vaxholm, de leukste tips vind je hier!

Stockholm is al lange tijd een van mij favoriete Europese steden. De stad gebouwd op eilanden, omringd door water en met die heerlijke Scandinavische sfeer. De perfecte bestemming voor een stedentrip of een lang weekend weg. Heb je wat meer tijd, maak dan een dagtrip naar de Stockholm archipel met als eindbestemming het gezellige eiland Vaxholm.

Vaxholm, hoofdstad van de Stockholm archipel

Vaxholm is de hoofdstad en eigenlijk ook een beetje het begin van de Stockholm archipel. De archipel bestaat uit ongeveer uit 30.000 eilandjes gelegen voor de kust van Stockholm. Met de boot vaar je in een klein uurtje naar de haven van Vaxholm.

De boottocht naar Vaxholm is een waar feest. Vanaf de boot heb je een goed uitzicht over de “skyline” van Stockholm (hierbij moet je niet denken aan een skyline á la New York, maar mooi is het zeker wel), waarbij het uitzicht langzaam veranderd in kleine eilandjes met een ruige, rotsachtige kust en veel groen.

Meteen als je voet aan wal zet op Vaxholm ervaar je een soort van vakantiegevoel. Het tempo ligt hier beduidend langzamer dan in de stad en dat is een hele fijne afwisseling. Vaxholm en de Stockholm archipel zijn een beetje te vergelijken met onze Waddeneilanden, alleen dan in Zweedse stijl.

 

Vaxholm
Bij het binnenvaren van de haven van Vaxholm wachten de kleurrijke huisje je al op

Onze tips voor een heerlijke dag Vaxholm!

Midden in het dorpshart van Vaxholm vind je een uitstekend bezoekerscentrum, waar je een plattegrond van het eiland kunt ophalen. Op de plattegrond staan de belangrijkste bezienswaardigheden en leukste wandelroutes van het eiland vermeld.

Duik in de geschiedenis van het Vaxholm kasteel

Een aanrader is een bezoek aan het Vaxholm kasteel. Het kasteel is gebouwd rond 1500 en heeft een belangrijke rol gespeeld in de Zweedse verdediging tijdens de eerste wereldoorlog. Het fort heeft maar liefst twee aanvallen op Stockholm kunnen tegenhouden. Eerst werden de Denen een halt toe geroepen en ook later kwamen de Russen het fort niet voorbij. Met een boot word je vanaf Vaxholm naar het naast gelegen eiland (waar het kasteel op gevestigd is) gebracht. Hier kan je in alle rust het kasteel en de omgeving verkennen.

Wil je nog iets langer op dit eiland verblijven en in een echt kasteel logeren? Dat kan! In het kasteel zit namelijk het Kastellet bed & breakfast gevestigd, waar je kunt overnachten. Superleuk!

Kleurrijke huizen

Een andere leuke manier om Vaxholm te leren kennen is door al wandelend de haven en vrolijk gekleurde straten van het eiland te verkennen. De typische Zweedse bouwstijl en de gekleurde huisjes maken het dorp tot een gezellig geheel.

Zweedse eiland Vaxholm in de winter

Vaxholm
Letterlijk afkoelen in het koude water!

Ga zwemmen bij Norrhamn

In ongeveer tien minuten wandel je vanaf de haven van Vaxholm naar Norrhamm. Een door rotsen omgeven zwemplek. Geliefd bij de bewoners, maar ook bij de toeristen. Met mooi weer is dit de perfecte plek voor een verfrissende duik in het kristalhelder water.

 

Vaxholm
Heerlijk terras en de lekkerste taartjes bij café Hemsbygdsgarden!

Huisgemaakte lekkernijen in Vaxholm

Van al dat zwemmen krijg je honger. En ook al heb je geen honger, een stop bij café Hembygsgarden is evengoed een absolute must. Het kleine café is gezellig en heeft een prachtige tuin aan het water wat dienstdoet als terras. Vooral met mooi weer is dit de perfecte plek op Vaxholm om te lunchen.

Of skip de lunch en ga voor iets lekkers. Binnen in het café staan namelijk de echte eye catchers van Hembygsgarden. Twee grote tafels boordevol met prachtig uitziende gebakjes en versgebakken koekjes. Je kunt het zo gek niet bedenken en ze hebben het hier. Homemade en elke dag versbereid. Geloof me, het is nog moeilijk kiezen wat je neemt.

Ben je niet zo’n liefhebber van patisserie (ik kan het me bijna niet voorstellen), Hembygsgarden heeft ook een uitgebreide lunchkaart met hartige en meer gezonde gerechten. Zeker even langsgaan, het is mijn favoriete adresje voor koffie met wat lekkers op Vaxholm.

Zit je nog niet helemaal aan je zoetigheid tax? Dan is Vaxholms Choklad nog een leuke optie. Hier verkopen ze huisgemaakte bonbons en andere lekkernijen.

De winkelstraat van Vaxholm

De winkelstraat van Vaxholm is niet groot, maar wel leuk en gezellig. Van woonwinkels, accessoires en mooi gestylde winkels tot een aantal wat duurdere kledingwinkels.

Wandelen op het Zweedse eiland Vaxholm

Dagtrip vanuit Stockholm of toch eilandhoppen

Vaxholm is de perfecte bestemming voor een relaxed dagje weg en prima te doen als dagtrip vanuit Stockholm. De bootverbinding is goed en de tocht ernaartoe geeft je een goed beeld van de schoonheid van de Stockholm archipel. Mocht je bezoek aan Stockholm naar meer smaken, de archipel is uitermate geschikt om te eilandhoppen. Je hebt keuze uit bijna 30.000 eilanden, dus je zou je hier prima een paar dagen moeten kunnen vermaken. :)

Overnachten op Vaxholm en de Stockholm archipel

De dienstregeling met de veerboten vanuit Stockholm is prima en op veel eilanden van de archipel is er slaapgelegenheid in de vorm van campings, B&B’s en huisjes die je kunt huren.

Wil je je bezoek aan Stockholm combineren met een paar dagen ontspannen vakantie in de natuur, dan is een bezoek aan Vaxholm en de Stockholm archipel een echte aanrader!

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *