Surfen in de winter in Ramberg op de Lofoten Noorwegen

Surfen tussen de ijsschotsen in het Noorse Ramberg

Het is net voor vieren als we lichtelijk verkleumd terug keren van ons bezoek aan de stranden van Vikten. De zon begint nu snel achter de bergen te verdwijnen en het landschap voor ons begint geleidelijk aan zijn bijzondere gouden kleur aan te nemen. De laatste zonnestralen prikken voorzichtig door de wolken heen en de sneeuw knispert zacht onder onze banden.

De kachel draait op volle toeren

Thijs rijdt en de stoelverwarming in de auto draait op volle toeren. Wat een uitvinding is dat. De kaart van de Lofoten ligt uitgevouwen op mijn schoot en ik probeer uit te vogelen waar we nu precies zijn. We zijn op weg naar Reine, onze uitvalbasis voor het verkennen van dit deel van de eilandengroep. Op de kaart zie ik dat we voordat het echt donker wordt, nog net een of twee mooie stops kunnen maken.

Sneeuw maakt alles net een beetje mooier

In de winter zijn de Lofoten bedekt met een dikke laag sneeuw, wat de wereld nog mooier maakt. Magische zelf. Eigenlijk kun je hier om elke bocht wel stoppen om van het uitzicht te genieten. En dat doen we ook.

Op de kaart zie ik dat we bijna bij Ramberg zijn, een klein dorpje met een mooi strand. Bij het strand staat een symbool van een zwemmer afgebeeld en ik vraag me af of er hier, zomer of winter, überhaupt weleens mensen zullen zwemmen. Met de -5 graden dat het nu is kan ik me er geen voorstelling bij maken. Ik draai de kachel nog een graadje hoger en geniet van het landschap voor me.

Surfen in de winter in Ramberg op de Lofoten Noorwegen

Zeehonden of toch walvissen?

Als we het strand naderen spotten we plotseling twee zwarte stipjes in de zee. Het water is hier veel te ondiep voor walvissen, maar van zo’n afstand zouden het ook best zeehonden kunnen zijn. Uiteraard zijn die net zo leuk en we besluiten een kijkje te gaan nemen. Op naar het strand van Ramberg.

Surfen in de winter in Ramberg op de Lofoten Noorwegen

Dit zijn de echte bikkels

Als we dichterbij komen worden de zeehonden steeds groter en blijken ze allemaal een surfbord bij zich te hebben. Niks geen zeehonden of walvissen, er zijn hier gewoon mensen aan het surfen! Hoe tof. En koud. De zee is nog net niet bevroren en het strand is amper zichtbaar door de dikke laag sneeuw. Dit zijn de echte bikkels.

Surfen in de winter in Ramberg op de Lofoten Noorwegen

Surfen in de winter in Ramberg op de Lofoten Noorwegen

De surfers van Ramberg

De surfers van Ramberg verzamelen zich aan het eind van de dag op het strand, weer of geen weer. Als er goede golven zijn, zijn de surfers van de partij. Gehuld in dikke wetsuits en speciale thermoschoenen liggen ze in het water, te wachten op die ene goede golf die ze weer meeneemt naar het strand.

Het is altijd een mooi gezicht om te kijken hoe surfers hun kunsten vertonen op zee, maar deze bizarre omstandigheden maken het toch wel heel bijzonder. Niks geen boardshorts met kleurige Hawaii prints en zongebruinde lichamen, maar ijskoud water en liters warme chocolademelk om ook maar weer een beetje warm te worden.

Surfen in de winter in Ramberg op de Lofoten Noorwegen

Surfen terwijl het kwik ver onder nul gedaald is, je moet het maar kunnen. Deze Noorse bikkels trotseren de ijzige kou om hun favoriete sport uit te kunnen oefenen. Vol overgave en met een aanstekelijk enthousiasme. Het is heerlijk om naar te kijken.

Surfen op de Lofoten in de winter

Maak je een rondreis door de Lofoten in de winter, check dan vooral het kleine plaatsje Ramsberg. Niet voor zijn ligging of het mooie fjord, maar voor de surfers. Speur ter hoogte van het strand de zee af en wie heb je geluk. Vanaf de parkeerplaats kijk je uit over de baai en heb je een goed uitzicht over dit ijskoude, maar o zo vermakelijke schouwspel.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *