Over spannende momenten, het noorderlicht en de eerste kennismaking met Tromso

Het is al laat op de avond als het “riemen vast” teken plotseling begint te branden. Het signaal dat onze toch wel lange reis nu bijna tot een einde komt. Uit het raam zien we langzaam de lichtjes van de stad opdoemen en het Noorderlicht wat ons een tijdje vergezelden tijdens de vlucht wordt nu steeds minder goed zichtbaar. Het vliegtuig zet de daling in en het zal nu niet lang meer duren voordat we echt gaan landen.

Noorderlicht uit vliegtuig Tromso Noorwegen

Spannende momenten

Door het raam zie ik niets anders dan zeewater en sneeuw en heel even vraag ik me af of we de landingsbaan überhaupt wel gaan halen. Voor de Noorse piloten is het landen op een met sneeuw bedekte landingsbaan dagelijkse kost, maar voor mij is het toch wel even spannend.Niks om me zorgen over te maken en met een lichte bons landen we even later veilig op de luchthaven van Tromso. Een kleine luchthaven, waarvan ik eigenlijk hoop dat ze nog geen directe en overdekten verbinding hebben met de gate. Dit is zo’n plek waar je direct via de trap het platform op wilt lopen, omringd met bergen sneeuw en ijskoude temperaturen. Een sprookjesachtig begin van je avontuur in het noorden van Noorwegen.

Aankomst Tromso - vliegveld Langnes

Ski’s en idyllische taferelen

Helaas geen vliegtuigtrappen en idyllische taferelen, maar een warme gang die snel aan het vliegtuig wordt vastgekoppeld. Misschien ook wel zo fijn, aangezien de thermometer inmiddels -18 aanwijst.

Terwijl we op de bagage wachten valt het me op hoeveel mensen hun eigen ski’s hebben meegenomen. Het zijn vooral Noren die een weekend de pistes van de verderop gelegen wintersportgebieden onveilig gaan maken. Heel normaal hier en in de tijden van de Olympische spelen neemt de hoeveelheid wintersporters uit eigen land alleen maar toe. De Olympische spelen inspireren en dat geldt ook zeker voor een land als Noorwegen, die wel met een heel succesvolle spelen bezig zijn op het gebied van skiën en langlaufen.

Tromso bij nacht

De klok wijst inmiddels 01.00 uur aan als we het vliegveld verlaten en op zoek gaan naar een taxi. Het vriest behoorlijk, maar de flinke kou voelt eigenlijk aan als een welkome verfrissing en de sneeuw onder onze schoenen knispert aangenaam als we naar onze taxi lopen. Nu pas dringt het echt pas tot me door. We zijn er.

Kleine lichtjes aan het rand van het fjort

Met mij neus tegen het raam gedrukt speur ik de lucht af naar een glimp van het Noorderlicht. Vanuit het vliegtuig was het al een prachtig gezicht, maar vanaf de grond moet het zeker zo speciaal zijn. Helaas, het Noorderlicht is niet van plan om zich vannacht nog te laten zien. Voor ons ontvouwt zich langzaam de stad, de kleine lichtjes aan de rand van het fjord nemen steeds vastere vormen aan en de contouren van het licht worden steeds beter zichtbaar. Een compleet witte wereld, met een eiland vol met huizen en gekleurde gebouwen. Bij nacht een wonderschoon gezicht. Ik ben benieuwd wat de morgen gaat brengen.

God natt

Moe, door het late tijdstip en van de lange reis, checken we in bij het inmiddels bijna uitgestorven hotel en sjouwen we onze bagage mee naar boven. Ik werp nog een laatste blik naar de heldere hemel en hoop deze binnenkort versierd met dansende groene vlammen terug te zien. Het Noorderlicht, hopelijk mogen we je deze reis nog een keer aanschouwen. Maar voor nu: Tromso. Het Cosmopolitan van het Noorden. Ik sta te popelen om deze, voor mij nieuwe, stad te gaan ontdekken. Morgen. Mijn oogleden worden zwaar, nu maar eerst eens lekker gaan slapen.

 

P.s.

De foto van het Noorderlicht maakte we vanuit het vliegtuig, gewoon met onze telefoon. Misschien kwalitatief niet de beste foto, maar voor ons wel een heel mooi moment!

Toen we landen op Langnes, het vliegveld van Tromso, was het al donker. Toch wilde ik jullie graag laten zien hoe mooi het vliegveld en vooral de ligging hiervan is. Vandaar dat de foto’s bij daglicht. :)

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

 

19 comments

 1. Ahhhh en nu ben ik heel erg benieuwd naar de rest van jullie reis! Afgelopen zomer heb ik onwijs genoten van de Lofoten en de rest van Noord Noorwegen, maar iets zegt mij dat ik absoluut terug moet in de winter :-) Ik landde in Finland al eens op sneeuw, het is inderdaad bijzonder al je dit niet dagelijks doet. Tof dat jullie het Noorderlicht al vanuit de lucht mochten aanschouwen.

  1. Ik heb echt een aantal keer je blogs erbij gepakt om even te kijken wat jullie mooie stranden vonden en waar je beslist heen moesten. Heb er veel aan gehad! Ben zo benieuwd hoe de Lofoten er in de zomer uitzien. Dat moet ook echt schitterend zijn!

 2. Wow, wat bijzonder dat je het noorderlicht vanuit het vliegtuig hebt gezien! Het lijkt me ook heel spannend om in zon omgeving te landen. Ik ga zondag naar Lapland en ben benieuwd hoe de luchthaven er daar uitziet :-) ik ben inmiddels op alles voorbereid.

  1. Wat tof Lapland. Ik vond het echt een geweldige bestemming. Ik heb al wat foto’s van je voorbij zien komen en het ziet er wel weer prachtig uit zeg! Geniet er nog even van!!

 3. Wow, het noorderlicht vanuit het vliegtui! Wat een geweldig begin van de reis zeg. Ik ben erg benieuwd naar de rest. Wij waren in de zomer in Noorwegen, maar dit is weer compleet anders en ook bijzonder mooi denk ik!

  1. Doordat Noorwegen in de winter al zo mooi was, ben ik ook wel heel nieuwsgierig geworden naar de zomer. Dat moet ook echt prachtig zijn. Het was echt het perfecte begin van onze reis, we konden het niet mooier wensen.

 4. Wat bijzonder..landen op een besneeuwde baan! En dan ook nog het noorderlicht zien vanuit het vliegtuig…een goed begin. Toch wel aangenaam z’n warme gang bij -18 ?

 5. Wat een bijzonder moment moet dat geweest zijn om het Noorderlicht vanuit het vliegtuig te zien. Je kunt het maar alvast afgestreept hebben, en dan moet het avontuur eigenlijk nog beginnen. Ik ben heel benieuwd naar de rest van je verhalen.

  1. Heel bijzonder. Eerst dachten we dat we het niet goed zagen, maar het werd steeds duidelijker en groener. Heel tof. De Noren naast ons in het toestel moesten wel lachten om onze enthousiaste kreten. :)

 6. Oh wat moet het fantastisch zijn om Tromso in de winter te bezoeken! En het lijkt me ook best bijzonder om het Noorderlicht vanuit het vliegtuig te zien. Dan kun je er echt volledig van genieten. Als je bij het raam zit natuurlijk :p

  1. We hadden mazzel, we zaten bij het raam en ook weg van de vleugel. Het uitzicht was daardoor helemaal goed. Tromso is echt een leuke stad. Klein, maar heel gezellig!

 7. Wauw dat is toch een droom die uitkomst: het noorderlicht uit je vliegtuigstoel. Dit zal zeker op en top genieten zijn. Ondanks dat je foto niet de beste kwaliteit heeft denk ik dat vele dit ook hadden gewild, hier eentje ;)

 8. Wat supergave ervaring om het Noorderlicht mee te maken in het vliegtuig. Snap dat je die het liefst met een goede camera had vast willen leggen. Herkenbaar. Ik heb ook wel eens alleen een telefoon bij de hand. Tegenwoordig sla ik de herinneringen zelf maar op. Ik heb overigens het Noorderlicht alleen op de foto, zelf helaas niet gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *