Het strand van Yttersand in de winter Lofoten

Lofoten in de Winter | Onze route door winterwonderland

Een bezoek aan de Lofoten in de winter is een rondreis door winterwonderland. Met sneeuw bedekte bergen, betoverende eilanden en een helderblauwe zee. Het is een bijzonder gezicht. Nog een voordeel van een bezoek aan de Lofoten in de winter, de grote horde toeristen ontbreekt totaal en dat is toch wel mooi meegenomen.

De Lofoten in de zomer

De Lofoten in de zomer worden gekenmerkt door de bijzonder groene eilanden met een adembenemend bergachtig landschap, spectaculaire fjorden en vrolijk gekleurde vissersdorpjes. Een waar walhalla voor de avontuurlijke reiziger en wandelliefhebber. De Noorse eilandengroep is wereldberoemd en veel toeristen weten inmiddels de Lofoten te vinden, wat natuurlijk ook meteen een nadeel kan zijn.

De winterse wereld van de Lofoten

De Lofoten in de winter

Dat is in de winter wel anders. De Lofoten trekken in dit jaargetij een stuk minder bezoekers. Zodra de eerste sneeuwvlokken vallen veranderd de natuur op de eilanden in een eigenzinnig ruig landschap en worden de bergen, fjorden en stranden bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs. Het blauwe zeewater omlijst de stranden met hun opvallende bijna tropische kleuren en de hele wereld lijkt te zijn omgetoverd tot een vriendelijk winter wonderland. En als je bijna denkt dat het niet meer beter kan, weten de Lofoten je weer te verassen. De eilanden zijn namelijk een van de beste plekken om in de winter het Noorderlicht te aanschouwen. Een natuurverschijnsel wat zijn weerga niet kent.

Noorwegen in de winter, we hebben er volop van genoten. Het ene landschap is nog mooier dan het andere. Soms moet je elkaar echt even in de arm knijpen om te checken of wat je ziet wel echt is en geen winterse versie van een fata morgana. Zoals je inmiddels wel begrijpt, wij zijn groot fan. Ons bezoek aan Noorwegen duurde tien dagen, te beginnen met Tromso, de meest Noordelijk gelegen stad van het land, gevolgd door en een uitgebreid bezoek aan de Lofoten.

Ruig winters landschap op de Lofoten

10-Daagse rondreis door winters Tromso en de Lofoten

Veel mooier dan een bezoek aan Tromso en de Lofoten in de winter gaat het niet worden. Het landschap is mysterieus, helderwit en zowel ruig als gracieus tegelijk. De koude gezonde buitenlucht maakt je rosig en ’s avonds warm je met een glas wijn (of chocomel) op bij de kachel. Dit is zoals je wilt hoe een winterse vakantie moet zijn. Of beter gezegd, dit is wat wij heel fijn vinden aan een vakantie in de sneeuw.

Bij het bepalen van de route hebben we altijd in gedachte gehouden dat we niet al te grote afstanden per dag wilden afleggen, waardoor we ruim voldoende tijd zouden hebben om alle bijzondere bezienswaardigheden te kunnen bekijken en volledig van het landschap te kunnen genieten. We vinden guesthouses een fijne accommodatie om in te logeren, voor de prijs, maar ook omdat er hier ook altijd een keuken aanwezig is. Soms in je kamer en soms in de gemeenschappelijke ruimte. Noorwegen is een duur land en het is fijn om soms op wat dingen te kunnen besparen.

Dit is onze route door het winterse landschap van Tromso en de Lofoten. Hopelijk haal je er inspiratie uit om je eigen winterse reis te plannen.

Tromso Fjellheisen kabelbaan Noorwegen

Dag 1: Aankomst in Tromso

Vanaf Amsterdam vlieg je via een overstap op Oslo in ongeveer vier en half uur naar Tromso. Wij kozen voor een avondvlucht, zodat er de volgende dag meteen een volledige vakantiedag op ons wachtten. Onze vakantie kon niet beter beginnen, vanuit het vliegtuig zagen we meteen al voor de eerste keer het Noorderlicht. Heel bijzonder!

Uitzicht Tromso Fjellheisen kabelbaan

Kleurrijke haven Tromso Noorwegen reisgids

Dag 2: Eerste kennismaking met winters Tromso

’s Ochtends word je wakker in een compleet witte wereld. Vandaag is het tijd om Tromso beter te leren kennen. Bezoek de kleurrijke haven, wandel over de 38 meters hoge Tromsobrug en neem de Fjellheisen kabelbaan naar de top van de Storsteinen berg. De uitzichten vanaf hier zijn werkelijk fabelachtig.

Een overzicht van de leukste bezienswaardigheden, avontuurlijke activiteiten, excursies en gezellige restaurants vind je in onze Tromso reisgids.

Roadtrip Noorwegen in de winter

Noorwegen in de winter roadtrip

Dag 3:  Van Tromso naar Bogen

Vandaag laten we het fijne Tromso achter ons om richting de Lofoten te rijden. De bestemming voor vanavond is het piepkleine dorpje Bogen. Via de E8 en E6 rij je in 243 kilometer naar Bogen, wat het beginpunt is van je bezoek aan de Lofoten. De weg brengt je langs grote meren bedekt met een dikke laag ijs. Opvallend is hoeveel mensen hier aan het ijsvissen zijn. Neem een afslag naar een van de bij de meren gelegen dorpen en bekijk deze bijzondere sport van dichtbij. Wandel door met poedersneeuw bedekte valleien of breng een bezoek aan het Polar Park, waar je de dieren die rond de poolcirkel leven kunt bewonderen. Maak een tussenstop in Bardu om bij Monas Spiskammers te genieten van de lekkerste koffie en taart die op de route van Tromso naar de Lofoten te vinden is.

In Bogen zelf is geen supermarkt, dus mocht je van plan zijn om zelf te koken (iets wat toch wel aan te raden is) dan is het verstandig om al vooraf boodschappen te doen.

Accommodatie in Bogen

Wij logeerde bij het Bogen Hostel, een klein guesthouse direct gelegen aan het meer. De kamers zijn heerlijk knus met fijne bedden en een kleine zitkamer. Het enorme pluspunt van deze accommodatie is het prachtige uitzicht wat je vanuit je kamer hebt. Vanuit je bed of je luie stoel kan je direct genieten van de winterse taferelen.

Winters Lofoten in Noorwegen

Dag 4: Van Bogen naar Svolvaer, de hoofdstad van de Lofoten

Vandaag brengt de weg je naar Solvaer, de kleine hoofdstad van de Lofoten. Direct naar Bogen splitst de weg zich in de E10 (de weg naar de Lofoten) en de 83. Neem om de dag te beginnen eerst de afslag naar de 83 om vervolgens meteen weer rechtsaf te slaan. Een kleine weg leidt je langs een paar boerderijen naar het water. Hier ontvouwt zich een klein stukje onontdekte prachtige natuur. Kom in de benen voor een korte ochtendwandeling. Een perfect begin van de dag.

Winterse meren op de Lofoten

Eigenlijk is de E10 al een bezienswaardigheid op zich. De uitzichten vanaf de weg zijn prachtig en het landschap is echt adembenemend. De Lofoten in de winter is een landschap waarvan je vanaf het eerste moment van gaat houden. De stilte, de frisse kou en de knisperende sneeuw onder je voeten. Maar ook de vriendelijke uitstraling van het toch wel ruige landschap en de zee die op sommige plekken wel azuurblauw lijkt te zijn. Een winter wonderland met hier en daar een tropisch tintje. Ik heb het geluk dat ik al veel mooie landschappen heb mogen aanschouwen, maar de Lofoten in de winter zijn bijna nergens mee te vergelijken. In een woord adembenemend, ik kan het niet anders omschrijven.

Hoe verder je de Lofoten oprijdt, hoe meer mogelijkheid er is om je auto aan de kant van de weg te parkeren en de omgeving te gaan verkennen. Grote meren waarvan het oppervlak wel een gigantische spiegel lijkt, indrukwekkende bergen en betoverende fjorden. De weg van Bogen naar Svolvaer is maar 2,5 uur rijden, maar je zult er waarschijnlijk de hele dag over doen. Zoveel mooie stops zijn er te vinden.

Accommodatie in Svolvaer

Svolvaer is de hoofdstad van de Lofoten en daardoor een populaire bestemming voor bezoekers. Wat tot gevolg heeft dat de prijzen voor hotels en guesthouses hier iets hoger liggen dan op de rest van de Lofoten. Wij verbleven in Villa Svolvaer, een guesthouse in het centrum van het dorp. Een prima accommodatie met eigen keuken. Wij hebben tijdens deze reis bewust gekozen voor accommodaties met een eigen keuken, zodat we ’s avonds ook zelf konden koken. Lang niet elk dorp op de Lofoten heeft een restaurant en elke avond uit eten in Noorwegen is vrij prijzig (zeg maar gerust duur). Eigenlijk is het ook wel heel gezellig, ’s avonds na een lange dag buiten samen koken. Wij reizen graag zo.

Kabelvag aquarium op de Lofoten

De natuur rondom Kabelvag Lofoten

Dag 5: Van Svolvaer naar het eiland Sakrisoy

Svolvaer is de winter is niet echt een bruisende stad. Naast een paar restaurants en een fijne bakker zijn er doordeweeks in de winter niet veel winkels open. Wel is het een fotogenieke stad, met zijn directe ligging aan zee. Vooral de haven is leuk om doorheen te lopen. Oude, vrolijk gekleurde vissersboten varen ’s ochtends vroeg uit en keren aan het eind van de middag na een lange dag vissen weer terug naar de haven.

Vanuit Svolvaer kom je als eerste het kleine plaatsje Kabelvag tegen met zijn beroemde Vagan kerk. De kerk is in zijn geheel gebouwd van hout en een van de grootse van zijn soort. Kabelvag is een leuk dorpje om doorheen te wandelen, maar wat ook zeker de moeite waard is, is om even wat verder door te rijden. Het dorp uit, de natuur in. Op gegeven moment kom je dan uit bij het Kabelvag aquarium. Bij het aquarium heb je een uitzichtpunt waarvandaan je uitkijkt over de zee en de omliggende sneeuwvlaktes. Een leuk detail is dat je vanaf dit punt ook zo op het verblijf van de zeehonden kijkt en ze hier heerlijk kan zien rondzwemmen in de koude zee.

Mooiste voetbalveld ter wereld Henningsvaer Lofoten

Nog zo’n idyllisch dorpje is Henningsvaer. Een kronkelende weg die loopt via verschillende eilanden brengt je via een senic route naar de plaats van bestemming. Henningsvaer is een klein en gezellig dorp met een paar kleine winkeltjes, restaurants en natuurlijk het Henningsvaer cafe. De gezelligste plek van de Lofoten om te lunchen. Maar wat Henningsvaer ook wereldberoemd maakt is het voetbalveld, wat bekend staat als een van de mooiste velden ter wereld. Gelegen op een klein eiland, omringd door rotsen, tribunes en een wilde zee. Ik moet ze gelijk geven, het is inderdaad een heel mooi veld. Ook als je niet van voetbal houdt. Je vindt het voetbalveld aan het einde van het dorp.

Het einde van de Lofoten voorbij het dorp A

Dag 5: Van Sakrisoy naar het einde van de wereld

Na een fijne nacht op het eiland Sakrisoy is het tijd om de meest zuidelijkste punt van de Lofoten te gaan verkennen. Neem voorbij A, het laatste dorp van het eiland, de tunnel en rij door tot je niet meer verder kan. Vanaf hier wandel je richting de ruige kliffen. Als je veel geluk hebt kan je vanaf deze punt soms orka’s spotten. Wij zagen ze helaas niet, maar wie weet heb jij net iets meer geluk.

Het dorpje A is een soort openluchtmuseum met oude vissershuisjes, geschilderd in de typisch Noorse kleuren. De dorpskern is autovrij en je kunt je auto parkeren op de daarvoor bestemden parkeerplaatsen. Skip A voor een kop koffie (het is toch best wel een beetje toeristisch) en rij in plaats daarvan door naar Reine. Bij Kaffebar Bringen vind je niet alleen lekkere koffie, maar ook een groot assortiment aan overheerlijke taarten. Het is natuurlijk niet de meest gezonde optie, maar wij lunchten hier met een groot stuk taart en een dampende kop chocolademelk. Erg lekker was het wel. Vanaf de weg naar Reine toe heb je een spectaculair uitzicht op het dorpje zelf. Reine is een charmant en schilderachtig vissersdorpje gelegen aan de voet van de baai. Picture perfect.

Het strand van Yttersand in de winter Lofoten

Stranden Lofoten in de winter Noorwegen

Dag 6: Sakrisoy en winters Lofoten

Gisteren verkenden we het meest zuidelijke deel van de Lofoten, nu is het de tijd om een klein stukje de andere richting op te rijden en de woeste, maar tegelijk idyllische kustlijn te bekijken. De Lofoten in de winter zijn natuurlijk compleet anders dan in de zomer. Veel wandelpaden zijn niet begaanbaar, maar toch is er nog steeds veel moois te ontdekken. Wij vonden de weg naar de stranden van het plaatsje Fredvang echt prachtig. Het begint al met twee spectaculaire bruggen. Hoog boven de zee heb je een adembenemend uitzicht op de omgeving. Jammer dat je hier niet even kan stoppen om van het uitzicht te genieten.

Het blauwe zeewater van Yttersand geeft bijna een tropisch gevoel aan het met sneeuw bedekte strand. Een klein stukje Caraïben met een dikke laag sneeuw, het lijkt hier te kunnen. Het verder gelegen Vikten is trouwens net zo spectaculair en is zeker de omweg waard.

Vergeet vooral op de terugweg niet te stoppen bij het strand van Ramberg. Het is geen spectaculair strand, maar rond vijven wel een ware attractie. Aan het eind van de middag zie je hier namelijk de plaatselijke surfers met hun board onder de arm richting de zee marcheren om nog een paar goede golven te pakken. En dat met -5 en een dikke laag sneeuw op het strand. Dit zijn de echte bikkels. Terwijl wij stonden te koukleumen op het strand zwommen deze helden alleen met een wetsuit aan zonder pardon de zee in.

Sakrisoy is trouwens ook een prima uitgangspunt voor een speurtocht naar het Noorderlicht. Check het Noorderlicht weerbericht en ga op pad als het donker wordt. Er zijn in dit gedeelte van de Loften veel donkere stukken, waar je makkelijk met de auto kunt stoppen. Ideaal om met helder weer goed het Noorderlicht te kunnen fotograferen.

Eiland Sakrisoy in de winter op de Lofoten

Accommodatie in Reine en Sakrisoy

Het Sakrisoy Gjestegard ligt gelegen op Sakrisoy een piepklein eiland vlakbij Reine en niet ver van A, het laatste dorp van de Lofoten. Het guesthouse is gevestigd in een typisch wit Noors huis met een fijne Scandinavische inrichting. Het is een plek waar je je meteen thuis voelt. Net naast het Sakrisoy Gejestegard ligt een redelijk heuvel aka kleine berg die je kunt beklimmen. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over Moskenes en de omliggende eilanden.

Dag 7: Terug naar Bogen

Het is helaas weer tijd om afscheid te nemen van de Lofoten en weer langzaam terug te keren naar Tromso. Gelukkig hebben we nog een paar dagen om de omgeving van de stad te verkennen. De natuur buiten Tromso en dan vooral de omliggende eilanden moeten eveneens spectaculair zijn. Dat beloofd wat! Na een uitgebreid ontbijt nemen we met pijn in onze hart afscheid van Bogen om weer op ons gemak terug te rijden naar Tromso.

De twee nachten dat we in Bogen hebben overnacht waren heel bijzonder. We hebben tijdens ons verblijf in Tromso en op de Lofoten de mazzel gehad om wel acht keer het Noorderlicht te zien, maar de twee keer in Bogen was het licht op zijn spectaculairst. Halleluja momenten doordrenkt met adrenaline en waanzinnige vreugde die we nooit meer zullen vergeten.

Kanoen Tromso Noorwegen

Dag 8 en 9: Winters Tromso

In en om Tromso is er genoeg te doen op het gebied van wintersport. Alhoewel Tromso niet bepaald de beste bestemming in Noorwegen is om te skiën, is het wel uitermate geschikt om te langlaufen of, zoals ze het hier noemen, te crosscountry skiën. Langlaufen heeft misschien een iets wat stoffig imago, maar niets is minder waar. Het is hard werken en na drie minuten heb je het gegarandeerd bloedheet. Crosscountry skiën is trouwens dé volkssport nummer 1 in Noorwegen en tijdens de afgelopen Olympische spelen waren ze dan ook heer en meester op deze discipline. Een uitdagende outdoor activiteit waarbij je tegelijkertijd van de omgeving geniet. Onderschat het niet (zoals ik als doorgewinterde skiër deed), het is echt niet makkelijk, maar wel heel leuk.

Rendieren Tromso Noorwegen

Op excursie vanuit Tromso

Niet zo van het crosscountry skiën? Gelukkig is er in en om Tromso nog veel meer te doen. Wat dacht je dan van een bezoek aan een rendierenfarm, een husky safari of verken de winterse natuur per sneeuwscooter. De keuze is – letterlijk – reuze.

Kvaloya Tromso Noorwegen

Dagtrip vanuit Tromso, breng een bezoek aan de eilanden Kvaloya en Hillesoya

Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om zelf met de auto eropuit te trekken en de omgeving van Tromso te verkennen. Zo maakte wij een dagtrip naar Kvaloya en Hillesoya. Twee eilanden met prachtige winterse landschappen, mooie stranden en kuddes semi wilde rendieren. Ik kan het je zeker aanraden!

Voor meer Tromso inspiratie, neem dan vooral eens een kijkje in onze speciale Tromso reisgids. Hier vind je een volledig overzicht van de leukste bezienswaardigheden, excursies en dagtrips.

Accommodatie in Tromso

Er zijn genoeg fijne hotels en guesthouses te vinden in Tromso. Het Smart Hotel en Bed & Waffles zijn wat ons betreft echte aanraders. Het Smart Hotel ligt direct in het centrum. Kleine, maar schone kamers en een lekker ontbijt. Het hotel is heel basic en heeft als grote voordeel de fijne prijs. Die voor Noorse begrippen heel schappelijk is. Bed & Waffles is echt een heerlijke accommodatie om een paar nachten te verblijven. Op 5 minuten lopen van het centrum ligt dit gezellige guesthouse met een uiterst vriendelijke eigenaar, stijlvol ingerichte kamers en een heerlijk ontbijt met, je raad het al, verse wafels. Alleen voor het ontbijt zou je hier al willen logeren. Althans, wij wel.

Dag 10: Tromso – Amsterdam, terug naar huis

Na een uitgebreid ontbijt met verse wafels, jam en een flinke dot slagroom is het tijd om de auto in te laden en richting het vliegveld te rijden. Afscheid nemen van zo’n betoverende bestemming is altijd een beetje lastig en met een gevoel van weemoed checken we even later onze bagage in. We hadden ons hier best nog wel een paar dagen kunnen vermaken. Op naar Nederland, waar het natuurlijk ook best fijn vertoeven is. Eén ding weten we zeker, Tromso en de Lofoten in de winter zijn een absolute aanrader. Het staat nu al vast dat we hier zeker nog een keer terugkomen!

Winterse eilandengroep de Lofoten

Klimaat Tromso in de winter

Tromso in de winter is koud, daar kunnen we kort over zijn. De gemiddelde temperatuur overdag is -5 ℃ wat zomaar kan oplopen naar -10 ℃. ’s Nachts blijven de temperaturen ver onder het minpunt, in de winter zijn temperaturen van -20 ℃ geen uitzondering. Warm aankleden dus!

Klimaat Lofoten in de winter

Doordat de Lofoten in de Noorse Zee gelegen zijn heerst er hier een echt zeeklimaat. Wat betekent dat de temperaturen op de Lofoten in de winter een stuk milder zijn dan die in Tromso. Gemiddeld zijn de temperaturen overdag zo rond de -2 ℃, welke ’s nachts uiteraard nog verder onder het vriespunt kunnen dalen.

Het strand van Vikten LofotenHeader winters Lofoten

Tromso en de Lofoten in de winter met een huurauto

There we go! Een roadtrip door winters Noorwegen. Een voorbeeld van een 10-daagse route door Tromso en de Lofoten heb je hierboven kunnen lezen. Ik hoop dat je er tips en inspiratie uit hebt kunnen halen. Maar voor een roadtrip heb je natuurlijk een auto nodig. Je kunt op de luchthaven van Tromso een auto huren of je haalt hem op in het centrum van de stad. De wegen zijn vaak bedekt met een laagje sneeuw en ijs, iets waar ze hier in Noorwegen prima mee kunnen dealen. De banden van de auto zijn voorzien van speciale banden vol met metalen spijkers, die zorgen voor extra veel grip. Het rijden in dit klimaat voelt bijna niet anders aan dan bij ons, alhoewel ik de eerste kilometers wel een beetje spannend vond. :)

Al met al is dit een best lang blog geworden. Ik ben zo enthousiast over dit deel van Noorwegen dat ik het liefst al mijn kennis en ervaringen met jullie wil delen. De winter op de Lofoten en Tromso is sprookjesachtig. Nu ben ik wel heel nieuwsgierig geworden naar hoe dit gebied er in de zomer uitziet…

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

4 comments

  1. Wauw, wat een prachtig winters landschap! Ik denk niet zo snel aan de Lofoten in de sneeuw, maar ik moet zeggen dat je mij toch wel benieuwd maakt. Hoe is het 10 dagen in de kou? Het zou wel even omschakelen zijn?

    1. Als je je dik aankleed is er niet zoveel aan de hand. Soms leek ik wel een mummy. :) Die 10 dagen hadden van mij ook zomaar drie weken mogen zijn, ik kon er niet genoeg van krijgen. Dit jaar gaan we in het voorjaar. Niet helemaal naar de Lofoten, maar wel naar de fjorden. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *