Is duiken in Europa de moeite waard? Jazeker! Sicilië en de Eolische eilanden zijn hier een goed voorbeeld van. Op deze eilandengroep en dan met name rondom Lipari kun je verrassend goed duiken. En hoewel het hier misschien ontbreekt aan grote groepen tropische vissen, heeft Lipari nog heel wat andere troeven in handen waardoor het duiken hier een heel interessante ervaring kan worden. Wat dacht je van extreem helder water en een waanzinnige zicht?
Lipari & de Eolische eilanden
We reizen af naar Lipari, het hoofdeiland van de Eolische eilanden. De Eolische eilanden zijn een vulkanische eilandengroep ten Noorden van Sicilië. Een stukje Italië waarvan je hoopt dat het nooit zal veranderen. Vanaf de haven van Milazzo vertrekken er elke dag verschillende veerboten richting de eilanden. De vaartijd naar Lipari bedraagt ongeveer een uur. Hoewel er rond alle eilanden mogelijkheden zijn tot duiken, vind je de beste duikplekken toch rondom Lipari.
Duiksite’s rondom het eiland
Het fijne van het duiken in wateren van Lipari is dat de duikstekken relatief dicht bij de kust gelegen zijn. Soms hoef je maar 15 minuten te varen om bij de eerste plek aan te komen, waar je het water in gaat om vervolgens af te zakken naar de bodem van de zee. Door de korte reistijd naar de duikspots, is Lipari ook prima geschikt voor een tour van een halve dag. Je vertrekt dan in alle vroegte en bent rond een uur of elf weer terug in de haven. Een goede optie als je toch de onderwaterwereld van Sicilië wilt ontdekken, maar hier niet een hele dag voor uit wilt trekken.
De diepte in
De diepte van de duiken kan verschillen, maar is meestal rond de 20 meter. Hoewel er uitzonderingen zijn, als je gaat duiken bij Secca del Bagno kan de duik soms toch wel richting de 40 meter diepte gaan. Voor deze duik moet je wel een ervaren duiker zijn en naast je PADI ook in het bezit zijn van je “Deep Dive”.
Duiken bij Secca del Bagno
Misschien vraag je je nu af wat Secca del Bagno nu zo bijzonder maakt. Grote rotsformaties met muren bekleed met verschillende kleuren zeewier. Dit in combinatie met grote scholen vissen maakt het tot een van de mooiste duikplekken van Lipari en tevens ook tot de een van de moeilijkste duiken van het gebied.
Wat valt er te zien tijdens het duiken
Grote weides van zeegras, inktvissen, murenes, zeesterren en een tal van verschillende soorten vissen. Dit allen in een soms spookachtig landschap, stil en sereen met aan de oppervlakte de eerste zonnestralen van de dag die het water zachtjes doorboren.
Verwacht geen grote groepen tropische vissen in de mooiste kleuren, die zal je hier niet vinden. Datzelfde geld voor kleurrijke koraalformaties. Ook die ontbreken hier. Laat je hierdoor niet weerhouden om te gaan duiken. Het onderwaterlandschap is prachtig en er valt genoeg ander leven te zien. Misschien iets minder kleurrijk, maar daarom niet minder interessant.
Duikscholen
Voor meer informatie over de duikmogelijkheden rondom het eiland kun je natuurlijk het beste terecht bij de plaatselijke duikschool. Lipari stad telt maar liefst twee duikscholen. Het Lipari Diving Centre, welk vlak bij de aanlegsteiger van de veerboot gevestigd is en het Lipari Diving Centre La Gorgonia, welk zich in de haven bevindt. Beide duikscholen krijgen goede recensies. Het grootste verschil is dat Le Gorgonia ruimere openingstijden heeft en ook na het hoogseizoen nog lange tijd duikexcursies aanbiedt.
Waarom het duiken hier absoluut de moeite waard is
Omdat ik zelf niet zo’n held ben op 20 meter onderwater, trok Thijs erop uit om de onderwaterwereld van Sicilië te verkennen. Thijs zijn conclusie: Verrassend leuke duiksite’s, met als hoogtepunt het ontzettende heldere water en het bijzondere verre zicht van rond de 30 meter. Zeer de moeite waard!
Meer lezen over Lipari? We schreven een complete reisgids (en dan bedoelen we echt compleet – wat te doen, de mooiste stranden, lekker eten, waar vind je de beste wijn en nog veel meer praktische informatie) over ons favoriete Siciliaanse eiland. Je vindt de Lipari reisgids hier.
Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.
27 comments
Ik ben zelf geen groot fan van duiken in de Middellandse zee, maar ik zou het beslist niet kunnen laten om hier een kijkje te nemen als ik in de buurt zou zijn.
Ik ben vooral benieuwd of er ook mooie kleurrijke slakken zitten.
Nudibraches is Thijs helaas niet tegengekomen, hij is er wel een groot fan van. De Middellandse zee is wel weer heel anders, maar deze plek verraste hem toch wel.
Ik ben zelf ook geen geld om te gaan duiken. Snorkelen vind ik wel geweldig, maar dan wel in tropisch water met gekleurde vissen. Als het te donker en ‘spookachtig’ wordt dan vind ik het niet meer zo relaxed. Maar ik kan me voorstellern dat het voor duikers wel een mooie uitdaging is.
Haha, herkenbaar. Ik blijf zelf ook liever aan de rand van het rif, het idee van de eindeloze diepte onder me vind ik ook niet zo prettig. Gelukkig kan je met snorkelen ook heel veel moois zien.
Nooit geweten om te gaan diepzeeduiken hier! Bizar dat het wel 30 meter diep is!
De bodem is zelfs meer dan 45 meter diep! Ontzettend diep he?!
Dit is een van die dingen die al jaren op mijn bucketlist staan en er waarschijnlijk nog even op blijven staan. Het lijkt me gaaf om et gaan duiken, moet alleen die eerste stap zetten. Misschien eens een cursus gaan doen hier in Nederland.
Dat lijkt me wel fijn, een cursus hier in Nederland doen. Eerst in het zwembad en daarna in de Nederlandse plassen. Het schijnt als je hier leert duiken, het heldere water van bijvoorbeeld de Middellandse zee of Azië veel makkelijker duiken is.
Wat mooi! Ben zelf geen duiker, vind het een beetje eng haha. Snorkelen vind ik wel heel gaaf en doe ik graag.
Ik ook, ben meer van het snorkelen. Thijs daar in tegen duikt het liefst heel de vakantie. :)
Aaach als ik die zie wil ik zo graag mij Padi gaan halen. Duiken is zo onwijs gaaf. Deze plek ziet er idd ook echt mooi uit.
Het ziet er heel relaxed uit he. De onderwater wereld is ook zo mooi!
Wat ik zo leuk vind is dat je bestemmingen bezoekt die wat minder bekend zijn. Zo leer ik geregeld nieuwe plaatsen kennen hier, hartstikke leuk. Ik duik zelf niet, want ik wordt altijd licht panisch onder water en er loopt altijd water in die bril bij mij, maar het lijkt me zo gaaf om die magische wereld van dichtbij te zien!
Dank je, daar hou ik inderdaad erg van. Nieuwe dingen ontdekken en weg van de grote massa’s. Dat vind ik trouwens ook erg leuk aan jou blog. Bestemmingen als Georgië, ik word er helemaal enthousiast van!
Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder van deze plek gehoord, maar wat is het er mooi zeg! Ik hoor ook altijd goede verhalen over duiken in Malta (enigszins in de buurt), dus je hebt me hier ook enthousiast over gemaakt. :)
Malta kende ik nog niet echt als duikbestemming. Ik geef het door aan mijn vriend, die zal dat zeker interessant vinden!
Ik ben geen held als het gaan om duiken en snorkelen en blijf liever op het droge. Mijn broer en schoonzus zijn echter wel fanatieke duikers. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat je hier in Europa ook ‘echt’ zou kunnen duiken. Je denkt toch vaak aan tropische oorden ;)
Je denkt inderdaad al snel aan tropische oorden. Qua temperatuur is het water daar ook zoveel lekkerder! Maar in Europa kan je ook goed duiken, zelf Nederland heeft mooie duikplekken in Zeeland.
De Eolische eilanden zijn zo mooi en onontdekt. Ik hoop inderdaad dat het daar altijd zo mooi zal blijven.
Prachtig he. Ik hoop ook dat het echte massa toerisme daar nog lang weg blijft.
Tof dat er bij deze minder bekende eilanden ook mooie duikspots zijn. Nooit van deze eilanden gehoord trouwens, terwijl ik wel op Sicilië ben geweest. Duiken doe ik niet. Ik ben wel altijd zwemster geweest maar omdat ik licht claustrofobisch ben, denk ik dat diep duiken niet echt iets voor mij is. Volgens mij raak ik dan in paniek. Tenzij het superhelder water is. Ik vind de onderwaterwereld wel fascinerend.
Ik herken het wel. Mijn vriend is dol op duiken, maar ik hou het toch liever bij snorkelen. Het idee dat er iets gebeurd en ik dan niet meer omhoog kan…brr!
Oh, gaaf zeg. Naar die eilanden wil ik ook zo graag toe!
Dat zeegras heet trouwens ‘posidonia oceanica’. Bij San Vito lo Capo zag ik het ook!
Dat wist ik niet, bedankt voor de tip! De eilanden zijn echt geweldig, we waren zo betoverd door Lipari dat we eigenlijk niet verder zijn gekomen dan dat eiland. Ik zou er graag nog een keer terug gaan en dan eilandhoppen, lijkt me heel tof.
Wat gaaf dat je hier kunt duiken, dat had ik niet verwacht. Mijn Sicilië wishlist wordt steeds langer! ;-)
Gave plek om te duiken hoor!
Zeker! Weer iets heel anders dan de tropische wateren, maar ook erg mooi.