Ontspan in de hot tubs van Drangsnes // IJsland

De mooiste hot tubs van IJsland bevinden zich in Drangsnes, een klein dorpje in de Westfjorden. In de zeewering gelegen vind je daar drie blauwgroene baden gevuld met warm water uit de plaatselijke bron. Vanuit de hot tubs kijk je zo uit over de ruige kustlijn, het eiland Grímsey en de rest van het fjord. Stap ik het ontspannende warme water, relax en geniet van het adembenemende uitzicht. Met een beetje geluk spot je zelfs nog wel een zeehond.

Hot tub van Drangsnes Westfjorden IJsland

IJslandse warmwaterbronnen

IJsland kent veel natuurlijke warmwaterbronnen. De populairste bron is uiteraard de Blue Lagoon. Ook al ben je nog nooit in IJsland geweest, je hebt vast weleens van dit natuurlijke bad gehoord. Maar ook de nature baths van het in het noorden gelegen natuurgebied Myvátn trekken steeds meer bezoekers. Zwemmen met uitzicht op een vulkaan is natuurlijk niet verkeerd. Naast de bijzondere en natuurlijke baden telt IJsland ook veel spectaculaire zwembaden en hot tubs, gevuld met warm water uit de bron en gelokaliseerd op een unieke locatie. Een roadtrip door IJsland is alsof je door een ansichtkaart rijdt. De ene plek is nog mooier dan de ander. Hetzelfde geld voor de natuurlijke baden. Onze favoriete hot tubs vind je in het kleine Drangsnes in de Westfjorden van IJsland. Het is even rijden, maar dan heb je ook wat.

Hot tubs Drangsnes Westfjorden IJsland

De hot tubs van Drangsnes

Een klein bordje in het centrum van Drangsnes wijst je de weg naar de hot tubs, die verscholen liggen in de zeewering die het dorp beschermt tegen de soms woeste zee. De hot tubs zijn eigendorp van de gemeente, samen zorgen de bewoners voor het onderhoud. Naast dat het een heerlijke plek is om te ontspannen is het ook een goede plek om locals te ontmoeten, die graag een praatje met je maken.

De baden trekken natuurlijk toeristen aan, alhoewel dat er in dit gebied nooit meer zullen zijn dan een handje vol. Drangsnes en de Westfjorden zijn vaak een gebied wat wordt overgeslagen. Het ligt niet op de route van de populaire ringweg en je hebt er wat meer tijd voor nodig dan de meeste bezoeker hebben. Aan de ene kant zonde, aan de andere kant maar beter ook. Zo blijven de Westfjorden een soort van goed bewaard geheim en dat heeft zeker zo zijn charmes.

Uitzicht op Grimsey Drangsnes Westfjorden IJsland

Maar de echte charme komt natuurlijk van de hot tubs zelfs. De blauwe kleuren en houtenbetimmering passen naadloos bij de zwarte stenen van de zeewering. Vanuit de baden kijk je zo uit over de zee en het eiland Grímsey in de verte. Een adembenemend uitzicht vanuit een prachtige plek. En het mooie is, een bezoekje aan deze hot tubs is helemaal gratis.

IJslandse gebruiken

Het is in IJsland gebruikelijk en verplicht om voordat je een hot tub of een warmtebron in gaat je eerst te douchen. En dan niet douchen met je zwemkleding aan, maar gewoon naakt. Dit is puur uit hygiënisch oogpunt. Voor de hot tubs van Drangsnes is dit niet anders. De douches en het toiletgebouw vind je aan de andere kant van de weg, op een paar meter afstand van de warmwaterbronnen.  Het is niet te missen. Hou je aan de traditie en doe als de IJslanders. Eerst douchen en dan je badkleding. Pas dan ben je er helemaal klaar voor om te gaan genieten van pure wellness in een prachtige omgeving.

Drangsnes Westfjorden IJsland

Breng een bezoek aan het eiland Grímsey

Mocht je na al dat badderen nog puf over hebben voor wat actie, breng dan een bezoek aan Grímsey. Grímsey is het eiland voor de kust van Drangsnes, wat je al vanuit de hot tubs kan zien liggen. De boot doet er precies 10 minuten over en vertrekt vanaf het Malahorn Guesthouse. Het eiland staat bekend om zijn ruige natuur en vogelkolonies. Een mooie plek om je een paar uur te vermaken.

Wandelen rondom Drangsnes

Hoewel de echte ster van het dorp de hot tubs met hun geweldige uitzicht zijn, kan je rondom Drangsnes ook goed wandelen. Het dorp is het startpunt van verschillende wandelroutes. Zo wandel je bijvoorbeeld naar de top van de Bæjarfell berg. Vanaf hier heb je een prachtig weids uitzicht over de omgeving en het eiland Grímsey.

Drangsnes Westfjorden IJsland

Overnachten in Drangsnes

Overnachten in Drangsnes doe je bij het Malahorn Guesthouse. Een guesthouse met vriendelijke eigenaren, moderne kamers en een eigen zitje op het balkon, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de zee.

Liever kamperen? Drangsnes heeft ook een kleine camping met goede faciliteiten waar je met je camper of ,voor de bikkels onder ons, met de tent kan kamperen.

Supermarkten & uit eten in Drangsnes

Het dorp is zo klein, dat er geen restaurants of supermarkten zijn. Voor de boodschappen en eetgelegenheden ga je naar het naast gelegen dorp Hólmavik, maar dat ligt wel op een half uur rijden. Handiger is om alvast van tevoren voedsel in te slaan, voordat je aankomt in Drangsnes. Mocht je vergeten zijn boodschappen te doen, het postkantoor doet tevens dienst als een soort mini kruidenier, dus helemaal verhongeren zal je niet.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

Tagged: ,

26 comments

  1. Wat een gaaf land is dat toch! Prachtige foto’s! Het lijkt me heerlijk om in zo’n hot tub lekker te genieten van het uitzicht. Ik zou er niet aan gedacht hebben om zwemkleding mee te nemen naar IJsland, maar het staat nu op mijn lijstje “niet vergeten voor IJsland” ??

    1. Dat hoort zeker op je “niet vergeten voor IJsland” lijstje. :) IJsland is namelijk een wellness land bij uitstek, door al die fijne warmwaterbronnen. Zou je niet verwachten he!

  2. Wauw wat een gave plek om even lekker tot rust te komen. Het uitzicht er ook bij. Dat maakt het helemaa af. Ik zou het wel weten tijdens een rondreis door IJsland.

  3. Ohhh dit ziet er gaaf uit zeg, met een geweldig uitzicht! Fijn ook dat het minder bekend is bij toeristen, zodat je het niet continu met honderden mensen hoeft te delen. Lijkt me een fijne stop tijdens een rondreis!

    1. Een heerlijke ontspannen stop, dat zijn deze baden zeker. Volgende maand ga ik weer terug naar IJsland op zoek naar andere, nog redelijk rustige, spots om te ontspannen.

  4. Oh, wat een heerlijke plek is dit! Toen ik in IJsland was heb ik vanwege logistiek *dichtbij de airport) de Blue Lagoon bezocht. Wat een tegenvaller was dat. Een volgende keer ga ik zeker naar deze warmwaterbaden. Wat een uitzicht!!

    1. De Blue Lagoon is toch echt zo’n IJslandse trekpleister die je gezien wil hebben he. Wat mij tegenviel was de absurde hoge entreeprijs. Toevallig gaan we volgende maand terug, de entreeprijs bedraagt in mei al 70 euro. Bizar he? Wij skippen hem dit keer dus ook.

  5. Een heerlijke plek! Ik ga over drie dagen naar IJsland maar helaas hebben we geen tijd om het noorden ook te bezoeken. Dus de hot tubs van Drangsnes zitten er niet in voor ons. Het is vergeleken met de blue lagoon echt een oase van rust daar.

    1. Een oase van rust is het zeker, maar dat is eigenlijk wel in heel de Westfjorden het geval. Heel fijn vertoeven daar. Heel veel plezier in IJsland! Je gaat het vast fantastisch vinden.

  6. De uitzichten zijn geweldig, ik zie mezelf al aan de rand van een hot tub hangen. En wat een fijn idee dat het er niet zo toeristisch is. Ik zie weleens foto’s voorbijkomen van de Blue Lagoon. Van de hoeveelheid mensen word ik persoonlijk niet blij.

    1. De Blue Lagoon is waarschijnlijk de meest bezochte bezienswaardigheid van IJsland. (Maar wel leuk om mee te maken). Maar als ik kan kiezen, dan gaat mijn voorkeur uit naar deze hottubs. Heel chill.

  7. Zelfs zonder tekst is het al duidelijk dat dit een paradijselijk plekje is. Wij gaan in juli, maar ik weet niet of we zo ver zullen geraken. Ik check in elk geval de kaart. Bedankt voor de tip!

  8. Wat een fijne plek zeg! Ik wel bij de Blue Lagoon geweest, maar daar kan het zo druk zijn. Toen ik er was, was het gelukkig erg rustig. Dit ziet er erg fijn uit. Lekker rustig en wat een prachtig uitzicht.

  9. Wat een onwijs fijne baden met een prachtig uitzicht! Wij waren 2 weken in IJsland en wilden ook de Westfjorden ontdekken. Helaas werd het voor ons toch teveel gevlieg en hebben we het helaas moeten overslaan. Als we nog eens terug komen ga ik graag genieten in dit mooie gebied én badderen op deze fijne plek! Grímsey lijkt me ook prachtig!

    1. Dat is net tekort he. Wij waren er drie weken en hebben helaas ook nog stukken moeten overslaan. Volgende week ga ik weer terug om o.a. Snaefelness te verkennen. Daar zijn we vorige keer maar twee dagen geweest (inclusief orca excursie) en willen er graag nu wat meer tijd doorbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *